Gustavsborg PRE

Direktlänk till inlägg 12 augusti 2011

Funderar lite till

Av Ann-Britt - 12 augusti 2011 14:10

Jag får bra kommentarer från Natalie på mitt förra inlägg och det är kul när jag får tänka till en runda igen. Det är ju som bekant bara idioter som inte kan ändra sig.   

Natalie skriver att liknande regler inte finns för hingstar och det har jag faktiskt aldrig tänkt på. Vi har aldrig visat hingst och de hingstar vi själv använder i vår avel är kvalificerade, så de är testade på "kors och tvärs" och rejält meriterade.

Men det är klart att du har rätt där. Någon sorts bevis på sin avelsduglighet borde de också visa. Där har jag inte tänkt klart.


När det gäller ston tycker jag fortfarande att 5-6 år vid första dräktigheten är helt rimligt. För 7 år och äldre vet jag inte riktigt vad jag tycker. Själv skulle jag inte visa ett äldre sto som har fått 3-4-5-6 föl.

Men varför inte visa vid 3 eller 4 års ålder och få en bedömning hur hon är morfologiskt och sedan kan man ju ta föl när man vill.

Natalie skriver att hon vill tävla och visa att stoet är duktigt i t ex dressyr och det är ju helt rätt. Men om man har ett sto som placerar sig i andra discipliner så tycker jag inte att hon tvunget behöver bevisa sig i en morfologisk tävling. Det är trots allt en bedömningssport och det kan skilja mycket mellan två olika domare. Då tycker jag att fina resultat från andra tävlingar väger minst lika högt.


När det gäller att ha ston dräktiga varje år är väl de flesta veterinärer eniga om att livmodern mår bäst av att vara dräktig varje år om stoet ska vara i avel.  Där har jag också en egen idé om att om stoet mår bra så blir hon dräktig. Mår hon inte bra psykiskt eller fysiskt så blir det inget föl. Ett sto i bra hull och med bra fysik har ju den bästa uppgift av alla när hon går med föl.

Håller man henne i prima form är det inga problem med att få 3 föl tills hon fyller 8-9 år. Man behöver ju inte tvunget tävla henne som 7-åring. 

Aguila VIII.    Foto Katrin Nilsson, Lotus Lens


Aguila har gett oss 6 föl och hon har nog aldrig varit finare än nu. Hon är 13 år på fotot.

 
ANNONS
 
Anne-Lie

Anne-Lie

12 augusti 2011 19:04


Fast då tycker jag att tävla dressyr mm och ändå kunna ställa ut är det ultimata. Men det är säkert för att jag är mer en "ridmänniska " än avelsfokuserad. Trots det vill jag veta om jag har ett rastypiskt sto eller inte. "Bara" för att stoet hävdar sig väl i sin diciplin behöver den inte vara rastypisk. Och jag kanske inte vill betäcka den förrän senare. Hmmm tycker att de spanska reglerna kan vara väl stelbenta och hoppas för alla stoägare som rider sina ston att reglerna i Sverige kan anpassas mer så att alla blir nöjda :)

Ytterliggare svar:
Jag vill ha en ridbar snygg rastypisk häst som ger mig möjlighet att göra det jag vill. Idag har jag en valack. Den dag jag har ett sto vill jag själv kunna bestämma vad den ska göra, ta föl när jag vill, ställa när jag vill rida/tävla när jag vill. Det ena behöver inte förta det andra.

Jag vill med andra ord kunna ha valmöjligheten. Så tycker jag :)

http://macumba.bloggagratis.se

 
Evisen

Evisen

13 augusti 2011 12:26

Se mycket Figge i den bilden!!! De är lika!! Kram!

http://www.figaro16.se

Ann-Britt

14 augusti 2011 09:58

Som mor och son... Kram!

 
Ingen bild

jojo

16 augusti 2011 00:33

Anne-lie: Fast om du har ett PRE sto som är avelsgodkänt så vet man ju att hon i alla fall är rastypisk :-) Man kan ju inte komma i från att utställningar är för att urskilja det bra avels materialet från det sämre :-) Det man får tänka på är att ANCCE kan ju inte sätta olika regler för varje litet land ,Utan måste utgå ifrån spanien, Där jag vet att det finns ston som inte är fertila som vinner gång på gång, Detta är inte shysst mot andra uppfödare som har ston som har fått ett antal föl , Dom kan inte hålla sig i samma vigör som ett sto som aldrig burit fram avkommor, Inte heller att ställas mot ett sto som aldrig fått avkommor och dessutom är ridhäst, Jag förstår absolut hur man tänker i Sverige ,Men jag förstår oxå hur ANCCE tänker, Jag kan ju dra paralell till hundutställningar om jag ställer ut min hund och den blir slagen av en kastrat vad är då meningen med hundutställningar ? Att man ska jaga championat och titlar eller att man ställer för att dom bästa avelsdjuren ska premieras ? Jag menar om man nu väljer att meritera sitt avelskorade sto på tävlingsbanorna så kommer det nog smälla lika högt om inte högre i sverige på meritsidan :-) Och angående om att ha liknade regelverk för hingstar tror jag inte behövs, Då en högt meriterad hingst används i avel av andra en bara uppfödaren och då lönar det sig ju inte att ha en icke fertilhingst för detta upptäcks ju så mycket fortare då en hingst kan få många avkommor på ett år och ett sto bara en avkomma .

FÖRLÅT ann-britt blev kanske lite långt inlägg :-(
Kram jojo

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Britt - 20 april 2016 20:15

Allt som allt tror jag att jag varit i ridhuset 7-8 gånger med Cassiopeia. Hon har gått från tämligen hysterisk till att kunna sittas på under dessa få gånger. I mitt tycke ganska fantastiskt. Idag har Ingrid stått i stigbygeln och vi gick några ...

Av Ann-Britt - 8 oktober 2015 21:53


Jag har nu en blogg på den här adressen:   https://gustavsborgcom.wordpress.com/     ...

Av Ann-Britt - 24 september 2015 10:29

Hur bekvämt som helst! Vi deltar i tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2015 som Måltidsakademiens BIblioteksstiftelse i Grythyttan utlyser varje år. 2013 deltog vi med vår första bok Året runt på Gustavsborg. Alla tävlingsbidrag finns med i mon...

Av Ann-Britt - 21 september 2015 09:33

Svalorna flyttar på samma datum varje år, nästan. Förrförra året den 12:e september, ifjol och i år den 14:e. Det blir så tyst när de lämnat och kvar står jag med all skit som ska skrubbas bort ;-) Nåväl de små mygg- och flugfångarna är väl värda en ...

Av Ann-Britt - 18 september 2015 14:30


Att visa sårbarhet/utsatthet är en utmaning för vår självbild, det vi tror på och känslan utmanar våra invanda mönster. Det vi kan fråga oss är vad är det som utmanas? Vad är vi rädda för? Vad måste kanske ändras för att acceptera denna insikt? Vår r...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4 5
6
7
8
9
10
11 12 13
14
15
16
17
18 19 20 21
22
23
24 25
26
27
28
29 30 31
<<< Augusti 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Gustavsborg PRE med Blogkeen
Följ Gustavsborg PRE med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se