Gustavsborg PRE

Direktlänk till inlägg 12 augusti 2011

Nu funderar jag igen...

Av Ann-Britt - 12 augusti 2011 10:32

Jag kikade på reglerna för Championatet för PRE och blev lite fundersam. Nu blir jag väl rullad i tjära och fjäder igen.  


Det står såhär:


Stryrgruppen för Championatet, "Championatgruppen" kommer undersöka om det finns möjlighet att ge dispens gällande regler för ston som deltar i klass 9 och klass 11. Regleverket är inte anpassat för förhållandena i Sverige där många ston rids och inte enbart hålls för avel samt att tillfällena att visa sitt sto på morfologisk tävling är ytterst begränsade. Reglerna har tillkommit som ett utslag av att det i Spanien tidigare förekom att ston som haft stora framgångar på morfologiska tävlingar inte betäcktes utan enbart hölls för att visas i tävlingssammanhang. De morfologiska tävlingarnas huvudsyfte är att bredda och utveckla avelsbasen varför de skärpta reglerna infördes.

 

OK gott nog, men om nu tävlingarna finns till för att bredda och utveckla avelsbasen varför ska då ston som inte går i avel medverka? Räcker det inte att de är ute och tävlar i dressyr, eller andra discipliner? För mig är detta lite märkligt. Det är väl toppen att ston tävlas och visas upp och att folk får upp ögonen för att ridna PRE-ston är underbara. Men det kanske inte är rätt att delta i en tävling för avelsdjur.


Sedan ser jag också att det nu inte är tillåtet att fläta svansen utan om man väljer att inte raka den så får man tävla med "buske". Där kunde vi kanske få dispens istället? Jag bara vägrar att raka svansen och nu diskuterar jag inte vad jag tycker är vackert eller ej utan bara vad jag anser rätt mot djuret.
Den domare/veterinär vi träffade på Exmoor Riks fick också döma i vissa show-tävlingar i England, för PRE och Lusitano. Det första han frågade oss när han fick veta att vi var PRE-uppfödare, var om vi rakade föl och ston. Han blev mycket glad när vi sa att "nej, det gör vi inte, men en klippt man tycker vi är vackert".

För mig är en rakad svans lika vansinnigt som att dra ner brallorna och stå med rumpan bar i höststormen eller i 30 graders värme när flugor och knott anfaller som värst.

Sorry, men ni kan inte få mig att ändra min åsikt.


Nu har vi vissa ston som har klippt man och andra med lång, svallande. Först nu vågar folk säga till oss att de tycker det är sååå fult med klippt man. Det är ingen som sagt det tidigare när vi klippte alla. Så snälla ni är, som inte ville såra våra känslor.  

Jag tycker en fint klippt man är väldigt vackert. Den framhäver en vacker hals. Men vi klipper aldrig pannluggen. Den finns där som ett gott skydd mot flugor. Speciellt ser vi det på de ston där luggen blir riktigt lång och fin. De har aldrig problem med rinnande ögon pga flugor.


Så om det nu blir så att vi kommer att få lägre poäng för ett sto med buske, så får vi väl vara utan rosett...


  


Jag tycker detta är fint, men alltså numera inte tillåtet.
 
ANNONS
 
Natalie

Natalie

12 augusti 2011 11:07

Och jag tycker det är jättebra att dispens söks! Jag förstår grundtanken med regeln och visst är det viktigt för rasens utveckling att riktigt bra ston även används i aveln. Men måste de verkligen betäckas varje år? Enligt reglerna (om jag förstått det rätt) måste man ha betäckt sitt sto som 3åring för att få ställa upp med det som 4 åring. I många fall tror jag det kan vara för tidigt. Som 7åring skall hästen ha tre registrerade avkommor. Det innebär ett föl/år. Med tanke på vilken liten ras vi ändå har så vill i alla fall jag att fler skall se detta som en mångsidig häst man kan göra det mesta med. Jag vill både få ställa ut för att få en bedömning på min häst och visa att den fungerar till ridning. Perfekt tycker jag själv är om hästen får visa sig på både championat och i tävling innan den sätts i avelsboxen. På så sätt vet vi att den har det bästa av båda världar innan den för sina gener vidare.

http://colina.bloggplatsen.se

Ann-Britt

12 augusti 2011 13:17

Ston i klass 9, 5 och 6 år, måste vara dräktigt eller ha fått föl. Rimligt tycker jag om hon ska vara i avel.
Klass 11, ston 7 år och äldre, måste ha fått minst 3 stamboksförda och där kan jag hålla med dig om stoet är 7 år. Där kommer säkert dispens för de yngre i den klassen.
Men 4-åringarna kan jag inte hitta något om att de ska vara dräktiga.

 
Ingen bild

nina.nordengren@education.ministry.se

12 augusti 2011 11:19

Härligt med folk som tänker och utmanar. Hästvärlden är tuff. Vansinnigt att man inte kan tänka om när det gäller de jättefina Pre-ston.

 
Natalie

Natalie

12 augusti 2011 13:40

Helt rätt. Slarvigt av mig. Det gäller från 5 år. Är nyfiken på hur du resonerar kring att ingen liknande regel finns för hingstar?

http://colina.bloggplatsen.se

Ann-Britt

12 augusti 2011 14:10

Ha, ha har inte tänkt på hingstreglementet. Jag skriver et inlägg till med fler funderingar. Tack för dina kommentarer. Bra när jag får tänka till lite mer.

 
Ingen bild

Kryddan

12 augusti 2011 17:26

Om man inte rider och tränar ett sto kan man knappast veta vad man skall betäcka med. Eller om stoet ens har de kvaliteter som man vill se hos ett avelssto. Jag begriper inte problemet, mer än att det kan upplevas orättvist av de som "bara" har stona i avel då. Speciellt som ett sto som har fölat inte bör utsättas för någon form av belastning på tre månader (minst) efter fölning. Detta p g a risken för bäckenskador om inte stoet får hämta sig i sin egen takt. Vad mig anbelangar, som inte håller på med avel, är det en självklarhet att man gör en utvärdering av vad stoet kan tillföra i ridbarhet bl a innan man sätter det i avel. Nu är ju just du (och några till) väldigt mycket för att avla fram kvalitetshästar, men rent generellt anser jag att det är helt fel att avla på icke inridna och utvärderade ston. Man kanske skall förbjuda de som inte har genomgått detta att vara med istället? :) :) Annars håller jag med dig om allt!

 
Ingen bild

Annie

13 augusti 2011 08:09

även jag vurmar för nyttan att ridmässigt premiera spanska avelsdjur... Jag tror att ska man få rasen att vidas till ryttarna/kuskarna så måste de se nyttan med en PRE, vilket man inte gör av att se att den är vacker o rastypisk. jag önskar att det fanns en mer bred urvals tradition för avelsdjuren

jag blev så glad o läsa om svansarna, jag blir nästan gråtfärdig när jag ser dessa stympade svansar med fritt inträde för insekter i det heligaste... Tyvärr är jag inte så snäll, jag säger att jag gillar inte rakade manar. jag gillar naturliga hästar, jag ser vilken nytta en häst har av sin man i flugtider...

Ann-Britt

13 augusti 2011 12:03

Hejsan. I Spanien är det nästan vattentäta skott mellan morfologi- och dressyrmänniskorna. Lite trist. Man kan ju faktiskt göra båda.
Jag är fortfarande lite kluven om manarna, men nu har vi för tillfället bara två klippta. Jag snaggade dem inför fotografering. Espera har 50 cm lång man och hon är så vacker. Hennes pannlugg når ner till näsborrarna.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Britt - 20 april 2016 20:15

Allt som allt tror jag att jag varit i ridhuset 7-8 gånger med Cassiopeia. Hon har gått från tämligen hysterisk till att kunna sittas på under dessa få gånger. I mitt tycke ganska fantastiskt. Idag har Ingrid stått i stigbygeln och vi gick några ...

Av Ann-Britt - 8 oktober 2015 21:53


Jag har nu en blogg på den här adressen:   https://gustavsborgcom.wordpress.com/     ...

Av Ann-Britt - 24 september 2015 10:29

Hur bekvämt som helst! Vi deltar i tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2015 som Måltidsakademiens BIblioteksstiftelse i Grythyttan utlyser varje år. 2013 deltog vi med vår första bok Året runt på Gustavsborg. Alla tävlingsbidrag finns med i mon...

Av Ann-Britt - 21 september 2015 09:33

Svalorna flyttar på samma datum varje år, nästan. Förrförra året den 12:e september, ifjol och i år den 14:e. Det blir så tyst när de lämnat och kvar står jag med all skit som ska skrubbas bort ;-) Nåväl de små mygg- och flugfångarna är väl värda en ...

Av Ann-Britt - 18 september 2015 14:30


Att visa sårbarhet/utsatthet är en utmaning för vår självbild, det vi tror på och känslan utmanar våra invanda mönster. Det vi kan fråga oss är vad är det som utmanas? Vad är vi rädda för? Vad måste kanske ändras för att acceptera denna insikt? Vår r...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4 5
6
7
8
9
10
11 12 13
14
15
16
17
18 19 20 21
22
23
24 25
26
27
28
29 30 31
<<< Augusti 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Gustavsborg PRE med Blogkeen
Följ Gustavsborg PRE med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se