Gustavsborg PRE

Alla inlägg under september 2010

Av Ann-Britt - 18 september 2010 11:15

http://www.lakareutangranser.se/uppdrag/sjukdomar/Fistula/


På denna länk kan ni läsa lite mer om fistulaskador. Och även här:


http://www.facebook.com/profile.php?id=1226803849#!/note.php?note_id=153035501386173&id=105910736127651&ref=mf


Jag håller mig ifrån politik och religion och annat hett på bloggen, men dessa stackars flickor förtjänar att uppmärksammas och hjälpas. Tänk vad vi har det bra här i vårt lilla land!


Men vädret får vi allt klaga på. Det är väl rent av skit med detta blåsande och regnande. I alla fall i vår del av Skåne. Mitt huvud är "förblåst" och jag är så trött på att höra vinandet. Alla hästar inne på box och det är i och för sig mysigt, men det var allt bra göttigt när de var ute också. Lata dagar i solen...


  


Våra kissekatter har numera lyxtorrfoder. Jag läste Testfaktas resultat på kattmat och for raskt iväg och köpte lyxigare variant hos djuraffären. Friskies fick inte gott betyg. Nu fixar våra stallkatter taurin och annat mums på naturlig väg, men vår innekatt behöver kanske lite bättre näring. Faktum är att de äter mindre kvantitet nu med det svindyra fodret så det blir inte mycket dyrare i längden. Kan ju bero på att det mättar bättre när det innehåller 30-40% kött istället för 4 %. Hm...


Konstigt nog var alla blanka och fina och mådde prima innan också, men strunt samma de blir kanske ännu finare nu.

Av Ann-Britt - 17 september 2010 17:22

  


Jag vet inte om någon har missat Kalenderhjälpen? Men om ni nu inte vet något om den så kan jag berätta att det är en underbar kalender som säljs till hjälp för unga flickor som blivit skadade under sin förlossning.


http://www.facebook.com/notes/kalenderhjalpen/om-fistulasjukhuset-och-den-svenska-stiftelsen/153034634719593#!/pages/Kalenderhjalpen/105910736127651


På Facebook presenteras den så här:

Kalenderhjälpen är en ideell förening som skapar en bildkalender till förmån för Fistulasjukhuset i Addis Abeba.
Bilderna tas av vår proffsfotograf Kenneth Ekelöv under sommaren och föreställer vuxna, snygga, stolta tjejer och deras hästar
 
Jag rekommenderar varmt att ni går in på Facebook och beställer en kalender. Det finns en artikel om tjejerna i senaste Ridsport och det kommer mera i Hästfocus och Amelia. En otroligt berömvärd insats som startades av "vår" Cilla Wyke. Cilla har gått kurs hos oss i några år (väpnare och elev hos Bent bl a) och hon är även den stolta ägaren till vår uppfödning Nobleza G.
Bra jobbat tjejer! Tänk att vi har egna kalenderflickor i Sverige nu. När blir det Hollywood och film?
Jag har fått tjuvkika lite på bilderna och de är mycket, mycket vackra.
Av Ann-Britt - 16 september 2010 12:21

Alla hästarna fick komma in igår kväll. Gräsligt väder var hotet från SMHI. Det var ganska OK när vi gick och la oss, men tidig morgon var både vi och hästar tacksamma att de stod inne i ett varmt och torrt stall. Det var halv storm och regnet vräkte ner. Vad är nu detta för indiansommar?


  


Rena fina hästar, hm... Men de har blivit duktiga på att vara ute. Tidigare pep de om det var mygg, blev mörkt eller duggregnade. Nu tåler de det mesta.


  


Espera har få komma igång efter en välbehövlig sommarbetesperiod. Bra för unghästar att få "sova på saken" när de tränats en period. Hon tyckte det var kul att komma in i ridhuset igen.

Vi satte upp bågar och grejor att gå igenom, bommar osv. Men det behövs mer avancerade saker för att få henne att tycka det är spännande. Jag tror jag ska prova med tunnor och lite WE. Det hade säkert passat Espera som hand i handske. Kanske att Kenneth kan hoppa studsmatta därinne??

Esperas man har blivit dubbelt så lång sedan hon kom till oss och hon ser riktigt fin ut. Stubbman har vi på våra avelsston, men våra ridston ska ha låååånga manar. Dula är också på god väg. Hon står mittemellan att vara rid- och avelssto och får därför ha sin man kvar.
Alla andra ston ska klippas nu. Corazona gjorde jag häromdagen. Alla behåller sina luggar och svansarna rör jag inte. Gräsligt fult med snaggade rumpor, hu! och kallt inför vintern.


Av Ann-Britt - 15 september 2010 11:02

Jag har kontakt med ett PRE-stuteri i Holland och har funderat lite på hur de har det. Hur det går med deras föl och betäckningar osv. Det var ett par månader sedan vi hördes. Vi använder båda fryst semin och det är kul att diskutera hingstar, vem de ska använda, har använt och hur fölen blivit.

Igår satte jag mig och skrev ett meddelande till henne på Facebook, frågade om hon skulle till SICAB och kommenterade en YouTube-film hon lagt in på deras nya sto.

När jag sedan, bara minuten efter, loggar in på min mail ser jag att jag fått svar från henne och tänkte "Ojdå så snabb hon var". När jag läser mailet så tycker jag att hon frågar lite konstiga frågor. "Det där har jag ju redan skrivit. Varför frågar hon om det igen".

Då inser jag att hennes mail är skrivet i precis samma stund som mitt meddelande på Facebook. Våra meddelanden gick alltså om varandra i cyberspace.

Är inte det lite spooky? Att vi tänkte på varandra exakt samtidigt och sitter och skriver till varandra exakt samtidigt.


  


Jag är puss-sugen, säger Bailarino. Men det är inte jag, säger Corazona.


  


Hur är det med dig då Futura? Nja, jag vet inte, men hon är så himla snäll så hon brukar låta honom hållas.

Av Ann-Britt - 14 september 2010 10:00

Jag läste ett intressant inlägg på nätet om raspning av tänder.

Det var en undersökning gjord av Jack Easley, DVM, MS, Dipl. ABVP, hästtandläkare i USA.

Han säger att man tidigare såg hakar, vassa kanter osv som patologi, men idag menar man att det snarare är symtom på att patologin finns någon annanstans. Hästen har ont och ändrar därför sitt tuggbeteende och får då t ex hakar.

Han menar också att viktnedgång hos gamla hästar inte beror på att deras tänder blir dåliga och att de på så sätt tillgodogör sig maten sämre, utan på att gamla hästar har ont i kroppen och det gör att hela dagen går åt till att äta. Inte att de tillgodgör sig maten sämre på grund av dåliga tänder.

(Det ligger ju i linje med hur jag jobbar som homeopat. Se helheten för att förstå symtomen. Att ta bort symtomen löser inte problemen).


Vi måste hitta den bakomliggande orsaken till att hästen får tandproblem.


Han menar inte att vi ska sluta raspa tänderna, men det ska inte göras på rutin. Har hästen sår i kinderna p g a vassa kanter ska detta rättas till.


Intressanta tankar och det är väl så de flesta veterinärer och tandläkare resonerar idag. Lite skillnad mot för 5-10 år sedan när alla raspades en gång om året och rejält dessutom.


  


Vi har varit ute och räddat alla våra stackars hästar, som nu står i stallet torrt och fint och mumsar hö. Kuling råder och regn. Hela veckan ser mest ut att bli skitväder.

Jag ska ut och verka några hovar. Snart har jag gått igenom hela "lagret".

 

Av Ann-Britt - 13 september 2010 12:19

Då var det dags för det välkända paraplyet igen. Jag ger aldrig upp utan tror varje gång jag tar med mig paraplyet att hästarna ska bli rädda och springa runt lite flashigt. Nähä, inte idag heller...


  


  


  


Det blev bara lugna bilder. Jag har lagt flera stycken på vårt galleri/2010 på hemsidan, om ni vill se mera.


Här är världens tråkigast film, men de är söta!


Av Ann-Britt - 12 september 2010 14:03

Jag sa att jag inte skulle till SICAB i år, men börjar ändå känna mig lite sugen.


  


När man känner sig sugen så ska man definitivt inte sitta och titta på gamla bilder. Det är som att åka och titta på kattungar när man egentligen inte ska ha kattunge...


.  


Gotardo, lite lagom halmig och fin.


  


Cristina Baquero, Gotardos ägare. Det finns några avkommor från Yeguada los Corrales i Sverige och jag skulle tro att alla är av god kvalitet. Cristina har mycket gott öga för hästar och har en, i spanska mått, liten uppfödning.


  


Hela PRE-Sverige brukar vara på plats och här syns vi med Caroline och Therese från Övrarps Stuteri, Maria Ringvall syns till höger i bilden.





Av Ann-Britt - 10 september 2010 17:58

Spaniens lag till Kentucky består uteslutande av iberiska hästar, PRE och Lusitano:


  • Juan Manuel Muñoz - Fuego XII
  • Claudio Castilla - Jade de MV
  • Rafael Ortíz - G-nidium
  • José Antonio García Mena - Norte
  • Reserve: José María Sánchez Cobos  - Fogonero

  • Yes, spännande!!! Chef d'equipe Bobby Fernandez de Bobadila, "vår" seminhingst Doblons matte, tillkännagav resultaten. Bobby är en mycket trevlig kvinna som jag haft ganska mycket kontakt med genom åren sedan vi började använda fryst semin.


    Norte är en fantastiskt vacker Lovera-hingst som jag gärna skulle använda. Men tillsammans med vår Ninfa skulle det bli inavel så det skriker. Nu gäller det att hon klämmer fram ett sto, där vi fått in lite nytt blod och sedan kan vi ta Norte. Lång framförhållning.


      


    Detta är Bobbys vackra, vackra Doblon i unga år. Doblon är pappa till Viento, Corredor och Aciano.

    Presentation

    Fråga mig

    22 besvarade frågor

    Kalender

    Ti On To Fr
        1 2 3 4 5
    6
    7
    8 9 10
    11
    12
    13 14 15 16 17 18 19
    20 21 22 23 24 25 26
    27 28 29 30
    <<< September 2010 >>>

    Tidigare år

    Sök i bloggen

    Senaste inläggen

    Kategorier

    Arkiv

    Länkar

    RSS


    Ovido - Quiz & Flashcards