Gustavsborg PRE

Direktlänk till inlägg 26 april 2010

Vid hand versus ridning

Av Ann-Britt - 26 april 2010 10:11

Vi jobbar hästarna vid hand dels för att det är ett trevligt sätt att arbeta och dels för att det bygger upp kommunikationen mellan häst och ryttare. Det säger också väldigt mycket om hästens personlighet och dess önskan att samarbeta med oss.

  


Här är Espera som ridhäst.


Jag har träffat några ryttare, som rider medelsvår nivå, som inte vågar gå bredvid sin häst när den travar. Hm, då är det väl dags att börja fundera...

Det ena utesluter inte det andra utan tvärtom.

Jag är helt emot alla inspänningar också. Nu är jag på mitt tjuriga humör...Om en ung häst inte är stark nog att bära sig eller trampa under sig ordentligt, blir den väl knappast bärigare av att man spänner in huvudet på den?? Bara ordet inspänning får mig att känna lätt panik. Jag blir själv tokig om någon håller fast mig. Tanken att jag skulle gå bättre för att mitt huvud hålls i en viss position, nja jag tror inte på idén.

Jag tycker inte att man måste vara 100% inne i en metod utan man kan faktiskt blanda och ge från det man lärt sig. Det Akademiska markarbetet är oslagbart att bygga upp muskler, förtroende och kommunikation. Jag tycker TTeam och TTouch är oslagbart när man har problem med kommunikation, hästen har dålig kroppsuppfattning eller ont osv.

Lite debatt, eller håller ni kanske med?



 
 
Mägi

Mägi

26 april 2010 10:55

Håller med, håller med, håller med! Alla borde spänna fast sig själva och se hur rörliga och avslappnade och villig till kroppsarbete man blir då!?
Jag "snodde" din lilla vid-hand-film" till Honey´s blogg för att visa långt-borta-boende-ägare vad jag menar med "när jag går brevid" när jag tränar hennes häst/ min foderhäst. Hoppas det var OK?
www.lindassmau-pjaser.blogspot.com

http://www.descarada-de-fenix.blogspot.com

 
Natalie

Natalie

26 april 2010 11:07

Jag är inte alls insatt i TTeam och TTouch måste jag erkänna, du får gärna berätta lite mer i bloggen om du vill.

Däremot håller jag med gällande inspänningar och att arbeta hästarna från marken. Vi använder oss aldrig av inspänningar (med undantag för martingal vid hoppning) och har fått hem ett par exempel på hästar som arbetats mycket trist på framförallt graman. Vi jobbar både unga och vuxna hästar mycket från backen som en början på, eller komplement till träningen. Både ute i skogen och på banan.

http://colina.boggplatsen.se

 
Ann-Britt

Ann-Britt

26 april 2010 13:02

Helt OK Mägi. Så länge man anger var man snott tycker jag det är trevligt att material delas.

http://www.gustavsborgpre.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Kryddan

26 april 2010 13:50

Jag tar gärna en debatt eftersom jag, som du vet, gillar såna.
T & T kan jag inte uttala mig om för jag vet ingenting om det men Akademiskt är enligt MIN uppfattning lika tråkigt som att se på när målarfärg torkar. Var är takt, schvung, framåtbjudning och glädjen någonstans? Det är seg deg, med benen släpandes i marken samtidigt som ryttaren sitter och analyserer sönder allting in i minsta beståndsdel. Hästarna ser totalt lobotomerade ut och ryttarna är stela som pinnar. Haha, jösses vad skäll jag kommer att få!
Vad det gäller inspänningar så håller jag med dig rent generellt men det finns undantag. En häst med ryggproblem kan med fördel arbetas med Pessoa lounge eller Chambon. Inga regler utan undantag. Att en ryttare som rider MSV inte vågar gå bredvid sin häst om den travar låter osannolikt. Lika osannolikt som alla dessa PRE hästar som importeras där man kan läsa att den är utbildad MSV dressyr. Dom flesta skulle knappt kunna ta sig runt i en LB med godkända poäng.
Hehe, välkommen att lyncha mig!
Kram, Kryddan

 
Ann-Britt

Ann-Britt

26 april 2010 15:28

Härligt med åsikter, Kryddan! Men du har sett fel instruktör i Akademiskt det hör jag.
Sant dock med ryttaren i medelsvår. För där har jag redan träffat två exemplar.
Håller helt med om takt och schwung och hela midevippen. Absolut vill vi väl se detta!!

http://www.gustavsborgpre.bloggplatsen.se

 
ylle

ylle

26 april 2010 16:09

Jag håller med om att de flesta inspänningar är vidriga! Pessoalonguen som rycker hästen i munnen om den inte drar in rumpan gillar jag inte - kanske i handen på en mycket känslig och kunnig människa då! Har sett för mycket hemska exempel på inspänningar som då INTE var hästvänliga! Men det gäller ju även annat i ridningen!

Om akademisk ridning tycker jag, även om den är långsam och nog mest ger ekipaget som tränar stimulansen,(inte åskådarna) - precis som "centrerad ridning" som också kan tyckas tråkig att titta på OM man inte är koncenterad och följer med i precis vad instruktören säger.. men SÅ nyttigt! Balans och kroppsmedvetenhet!!! Grunden i all ridning!! Vad gäller akademiskt så har jag mest sett Bent B och mig gav det mycket, även om en del ryttare fick börja med - just det - att LEDA sina hästar!!!!!!!!!

http://ponnyflickornasblogg.bloggplatsen.se

 
Ann-Britt

Ann-Britt

26 april 2010 17:20

Nu blir det lite snurr på debatten. Kul!

http://www.gustavsborgpre.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Kryddan

26 april 2010 18:48

Jag har testat en gång för jag blev nyfiken. Skrev ett av mina bättre inlägg om det i min blogg, "Akademisk Gud i westernhatt" hette det. Det handlade om det största puckot jag har träffat hittills! Sen fick det vara färdigakademat för min del. Dock så är jag av den åsikten att var o en blir salig på sitt men jag kunde inte låta bli att skriva det jag gjorde för jag förstod att du bara skulle få medhåll ifrån alla andra.
Kram ifrån en annan kärring mot strömmen! Haha.

 
Ingen bild

stina

27 april 2010 11:36

Kan man inte rida sin häst utan inspänningar så är där något fel, då är det inte rätt häst för den ryttaren, tycker jag, Akademisk Rules!!! Tränar grannens tös på sin häst och när dom är i väg o tränar vanlig dressyr så kommer hon alltid hem med låsningar i nacken för att det ska "hållas i mot i munnen o drivas framåt med skänklarna", vi får alltid börja om med att lösgöra o sänka hals o huvud så hon blir fri i nacken. Tösen har äntligen kommit till insikt att hästen mår bättre av att ridas i AR. Jag har själv ridit vanlig dressyr i 20 år och tycker att hästarna mår bättre när jag rider AR på dom, även jag slipper spänningar i axlar o nacke när hästen bär sig själv. Kryddan! Titta på youtube på AR så ser du att det är schvung o takt, titta på Bent, han är bäst.

Mvh stina

 
Ingen bild

Lotta

27 april 2010 18:41

Kryddan! Det är uppfriskande med en kärring mot strömmen! Men jag håller inte med om att inspänningstyglar på hästar med ryggproblem är bra. Och Pessoaloungen är ju nästan ännu värre än gramanen! Pessoan rycker hästen i munnen - vad lär sig hästen av det? Jo att knäppa av i nacken och fälla in näbben för att slippa undan rycket! Operant betingning så det räcker och blir över. Verkligen inte det man vill att hästar med ryggproblem lär sig! Men den hederliga gamla tömkörningen (liksom klättring) brukar vara toppen för hästar med ryggbekymmer! I övrigt kan jag säga att jag tyvärr också har sett AR som varit som att "se målarfärg torka" men jag har även sett träningar med instruktörer inom andra inriktningar där det också varit segt för åskådarna. Liksom jag sett många halvblod som har marknadsförts som utbildade till Msv (för att de byter någorlunda på hjälpen) men egentligen är de inte befästa i sin grundform ens.

 
Ingen bild

sara

27 april 2010 18:42

Oj Oj intressant debatt, tror nog jag måste lägga mig i den! Det är ju faktiskt inte all dressyrridning som innebär sparkar i magen och drag i munnen. Jag arbetar själv som unghästutbildare och använder mig av inspänningar i ett senare skede, inte förrän hästen har förtroende för ryttare och pisk och är riden med gott förtroende och frammåtbjudning. Då först använder jag en inspänning på yttersidan mycket löst och sedan om allt fungerar, den andra. De ska enligt min filosofi spännas så löst att det ska finnas ett alternativ att alltid kunna ta upp huvudet. Alltså är det bara tyngden av inspänningstygeln som ger hästen ett val att sänka huvudet, ungefär som trycket i nacken av en chambon.Att arbeta hästen från marken är ett superbt sätt att skapa förtroende men även inlärning av skänkelhjälper och tygelhjälper. Som Ann-Britt skrev i ett tidigare inlägg är det många PRE hästar som gärna arbetar med kort hals och förlorar då mycket ryggverksamhet och framåtbjudning.Där ska man vara försiktig med inspänningar... Trevlig blogg förresten och alltid roligt med människor som ventilerar sina åsikter.

 
Ann-Britt

Ann-Britt

27 april 2010 20:12

Vilken fart det blev! Kul. Jag tycker inte heller att all "vanlig" dressyr är fel. Absolut inte. Som jag sa tidigare så tycker jag att man kan blanda och ge.
Men det verkar ändå som vi är hyfsat överens även om vi håller på olika skolor. Alla vill sina hästar väl och det är det man måste bygga på.

Tack till Sara för att du gillar bloggen!

http://www.gustavsborgpre.bloggplatsen.se

 
ylle

ylle

28 april 2010 15:40

Kul med Kryddans kryddiga inlägg för visst, det är annars lätt att alla håller med... men liksom Ann-Britt (det var värst vad jag alltid håller med DIG!!!)så rider man väl inte lektion för ÅSKÅDARNAS skull. Om sen folk som tittar får ut nåt av det hela så är det ju bara ett plus (inte minst för instruktören). Ska man rida för åskådarna så ska´ de´ väl va RODEO- MINST?

http://ponnyflickornasblogg.bloggplatsen.se

 
Mägi

Mägi

28 april 2010 19:26

Det du hör, det glömmer du. Det du ser, det minns du. Det du gör, det förstår du.

http://www.descarada-de-fenix.blogspot.com

 
Ann-Britt

Ann-Britt

28 april 2010 19:35

Så rätt så rätt, Mägi. Du är klok du.

http://www.gustavsborgpre.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Britt - 20 april 2016 20:15

Allt som allt tror jag att jag varit i ridhuset 7-8 gånger med Cassiopeia. Hon har gått från tämligen hysterisk till att kunna sittas på under dessa få gånger. I mitt tycke ganska fantastiskt. Idag har Ingrid stått i stigbygeln och vi gick några ...

Av Ann-Britt - 8 oktober 2015 21:53


Jag har nu en blogg på den här adressen:   https://gustavsborgcom.wordpress.com/     ...

Av Ann-Britt - 24 september 2015 10:29

Hur bekvämt som helst! Vi deltar i tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2015 som Måltidsakademiens BIblioteksstiftelse i Grythyttan utlyser varje år. 2013 deltog vi med vår första bok Året runt på Gustavsborg. Alla tävlingsbidrag finns med i mon...

Av Ann-Britt - 21 september 2015 09:33

Svalorna flyttar på samma datum varje år, nästan. Förrförra året den 12:e september, ifjol och i år den 14:e. Det blir så tyst när de lämnat och kvar står jag med all skit som ska skrubbas bort ;-) Nåväl de små mygg- och flugfångarna är väl värda en ...

Av Ann-Britt - 18 september 2015 14:30


Att visa sårbarhet/utsatthet är en utmaning för vår självbild, det vi tror på och känslan utmanar våra invanda mönster. Det vi kan fråga oss är vad är det som utmanas? Vad är vi rädda för? Vad måste kanske ändras för att acceptera denna insikt? Vår r...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5
6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16
17
18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29
30
<<< April 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards