Gustavsborg PRE

Direktlänk till inlägg 9 november 2009

Surdegsrecept

Av Ann-Britt - 9 november 2009 17:03

Nu ska jag bli av med en surdeg, receptet på bröden...

Dag 1, morgon

1 dl ljummet vatten blandas med

1/2 dl rågmjöl

1. Rör ihop i en glasburk som rymmer minst 1/2 liter. Lägg på locket, men skruva inte fast det. Låt stå varmt, 20-25 grader, i 3 dygn. Skaka försiktigt burken morgon och kväll.

Dag 4, morgon

1 dl ljummet vatten och

1 1/2 dl rågmjöl blandas i geggan från dag 1.

Dag 4, kväll

Surdegen ska nu ha vuxit en hel del. Häll ut allt utom 1/2 dl och fyll på med

1 dl ljummet vatten och

1 dl rågmjöl.

Har inte degen rest sig så vänta 10-12 timmar till.

Dag 5, morgon

Nu är degen klar om den liknar en chokladmousse i konsistensen.


Dags att baka bröden:


Dag 1, kväll

1 dl surdegsgrund

3 dl ljummet vatten

3 dl rågmjöl

Blanda allt och täck med plastfolie. Låt stå varmt över natten.

Dag 2, morgon

Surdegen från kvällen innan blandas med:

5 1/2 dl vatten

ca 18 dl mjöl (Jag tar numera minst 12 dl Manitoba Cream) Du kan ta graham eller rågmjöl för resten.

2 msk honung eller sirap om man vill

2 msk olivolja

1 msk salt (blandas i först efter 10 minuter)

kryddor, t ex 2 tsk kummin och 2 tsk anis 

Blanda allt (utom saltet) och kör 10 minuter på medelhastighet i assistent (eller knåda om du är stark). Använder du Manitoba Cream MÅSTE degen knådas totalt 15-20 minuer i maskin.

Blanda i saltet och kör 10 minuter till. Degen ska bli blank och det ska bildas strängar som tuggummi. Annars får du köra lite till.

Låt jäsa 5 timmar med plastfolie över bunken.

Baka ut bröd 2-3 stycken och låt jäsa 2 timmar till.

Sätt ugnen på 250 grader. Baka i 10 minuter och sänk sedan värmen till 200 grader. Baka ca 30 minuter till. Bröden ska vara 98 grader i innertemperatur.

Jag brukar slänga in lite vatten i ugnen för god skorpa.


Krångligt? Ja första gången, men sedan enkelt. Mjölet är A och O. Det blir barkbröd med för mycket grovt mjöl, i mitt tycke.

Jag gjorde bullar med rågmjöl, linfrö, pumpakärnor och annat smått och gott och de har jag slängt. De liknade nödårsbröd. 


För att hålla surdegsgrunden igång ställer du burken i kylskåp och upprepar proceduren med att hälla ut lite och sedan och fylla på med lika delar mjöl/vatten (1/2-1 dl). Det börjar bubbla med en gång när du väl fått fart på grunden. Jag brukar hälla ut i ett dl-mått och sedan diska burken lite då och då för att hålla det fräscht.

Jag hörde ett radioprogram om surdeg och de gjorde det så himla krångligt, det var termometrar hit och dit och gud vet allt, och så svårt är det inte. 

Hoppas nu att jag inte glömt något...


Lycka till med brödbaket!



Mat
 
 
ylle

ylle

10 november 2009 10:25

Ska genast prova detta!! Tack!!
Du har fått en blogg-award hos mig, som är förenad med att man ska skriva 10 aktuella fakta om sig själv... missat det?

http://ponnyflickornasblogg.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Britt - 20 april 2016 20:15

Allt som allt tror jag att jag varit i ridhuset 7-8 gånger med Cassiopeia. Hon har gått från tämligen hysterisk till att kunna sittas på under dessa få gånger. I mitt tycke ganska fantastiskt. Idag har Ingrid stått i stigbygeln och vi gick några ...

Av Ann-Britt - 8 oktober 2015 21:53


Jag har nu en blogg på den här adressen:   https://gustavsborgcom.wordpress.com/     ...

Av Ann-Britt - 24 september 2015 10:29

Hur bekvämt som helst! Vi deltar i tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2015 som Måltidsakademiens BIblioteksstiftelse i Grythyttan utlyser varje år. 2013 deltog vi med vår första bok Året runt på Gustavsborg. Alla tävlingsbidrag finns med i mon...

Av Ann-Britt - 21 september 2015 09:33

Svalorna flyttar på samma datum varje år, nästan. Förrförra året den 12:e september, ifjol och i år den 14:e. Det blir så tyst när de lämnat och kvar står jag med all skit som ska skrubbas bort ;-) Nåväl de små mygg- och flugfångarna är väl värda en ...

Av Ann-Britt - 18 september 2015 14:30


Att visa sårbarhet/utsatthet är en utmaning för vår självbild, det vi tror på och känslan utmanar våra invanda mönster. Det vi kan fråga oss är vad är det som utmanas? Vad är vi rädda för? Vad måste kanske ändras för att acceptera denna insikt? Vår r...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards