Direktlänk till inlägg 9 november 2009
Nu ska jag bli av med en surdeg, receptet på bröden...
Dag 1, morgon
1 dl ljummet vatten blandas med
1/2 dl rågmjöl
1. Rör ihop i en glasburk som rymmer minst 1/2 liter. Lägg på locket, men skruva inte fast det. Låt stå varmt, 20-25 grader, i 3 dygn. Skaka försiktigt burken morgon och kväll.
Dag 4, morgon
1 dl ljummet vatten och
1 1/2 dl rågmjöl blandas i geggan från dag 1.
Dag 4, kväll
Surdegen ska nu ha vuxit en hel del. Häll ut allt utom 1/2 dl och fyll på med
1 dl ljummet vatten och
1 dl rågmjöl.
Har inte degen rest sig så vänta 10-12 timmar till.
Dag 5, morgon
Nu är degen klar om den liknar en chokladmousse i konsistensen.
Dags att baka bröden:
Dag 1, kväll
1 dl surdegsgrund
3 dl ljummet vatten
3 dl rågmjöl
Blanda allt och täck med plastfolie. Låt stå varmt över natten.
Dag 2, morgon
Surdegen från kvällen innan blandas med:
5 1/2 dl vatten
ca 18 dl mjöl (Jag tar numera minst 12 dl Manitoba Cream) Du kan ta graham eller rågmjöl för resten.
2 msk honung eller sirap om man vill
2 msk olivolja
1 msk salt (blandas i först efter 10 minuter)
kryddor, t ex 2 tsk kummin och 2 tsk anis
Blanda allt (utom saltet) och kör 10 minuter på medelhastighet i assistent (eller knåda om du är stark). Använder du Manitoba Cream MÅSTE degen knådas totalt 15-20 minuer i maskin.
Blanda i saltet och kör 10 minuter till. Degen ska bli blank och det ska bildas strängar som tuggummi. Annars får du köra lite till.
Låt jäsa 5 timmar med plastfolie över bunken.
Baka ut bröd 2-3 stycken och låt jäsa 2 timmar till.
Sätt ugnen på 250 grader. Baka i 10 minuter och sänk sedan värmen till 200 grader. Baka ca 30 minuter till. Bröden ska vara 98 grader i innertemperatur.
Jag brukar slänga in lite vatten i ugnen för god skorpa.
Krångligt? Ja första gången, men sedan enkelt. Mjölet är A och O. Det blir barkbröd med för mycket grovt mjöl, i mitt tycke.
Jag gjorde bullar med rågmjöl, linfrö, pumpakärnor och annat smått och gott och de har jag slängt. De liknade nödårsbröd.
För att hålla surdegsgrunden igång ställer du burken i kylskåp och upprepar proceduren med att hälla ut lite och sedan och fylla på med lika delar mjöl/vatten (1/2-1 dl). Det börjar bubbla med en gång när du väl fått fart på grunden. Jag brukar hälla ut i ett dl-mått och sedan diska burken lite då och då för att hålla det fräscht.
Jag hörde ett radioprogram om surdeg och de gjorde det så himla krångligt, det var termometrar hit och dit och gud vet allt, och så svårt är det inte.
Hoppas nu att jag inte glömt något...
Lycka till med brödbaket!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|