Direktlänk till inlägg 11 oktober 2009
u har frukost i sköna fåtöljen avverkats och både gårdagens och dagens tidningar är lästa. Så ska en söndag vara!
I fredags hade vi besök av vårt glada fredags-gäng och Conny har nu totalkoll på vad som behöver göras i både stall och fruktskörd.
Han drar en runda in i stallet så fort han kommer och ställer tillrätta allt jag lyckats stöka till under veckan. Sedan plockar han äpple och päron och sorterar och fixar. Har aldrig haft en sådan ordning i mina äppelhinkar förut.
Resten av gänget gick lös på vårt ogräs och det blev så fint. Denna gång hade jag skärpt till mig och faktiskt bakat en äppelkaka med vaniljsås.
Recept på denna kaka:
2 dl socker och 2 ägg vispas riktigt fluffigt
2 dl vetemjöl tillsätts
Häll i smord och bröad form
Skiva skalade äpplen ovanpå smeten.
Sockra och strö kanel över äppelskivorna.
Skiva smör med osthyvel och täck kakan med smörskivorna.
Gräddas i 200 gr ca 25 minuter (i varmluftsugn, längre tid annars troligen)
Nu håller jag på med en surdegsgrund. Trodde inte jag hade den "rätta knycken" för det luktade verkligen surt, men ingen aktivitet syntes de första tre dagarna. Jag gjorde om försöket och nu verkar det som jag fått rätt på det hela. Det puttrar och jäser i geggan. Ikväll ska jag sätta den första degblandningen inför morgondagens bullbak. Spännande. Jag har aldrig gjort riktig surdeg förr, helt utan jäst. Jag följde ett recept i Land, men det är i princip detsamma som Wikipedias.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:Masa_madre.jpg
http://sv.wikibooks.org/wiki/Kokboken/Re.../Surdeg,_grundrecept
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|